Få företag arbetar strategiskt med att göra medarbetarna till digitala varumärkesambassadörer. Många söker istället externa influencers för att föra varumärkets talan online. Det vill kommunikatörerna Emelie Fågelstedt och Emma Lindgren ändra på och lanserar nu ett samarbete under namnet Branding’em. Duon menar att det är dags att ge medarbetare från alla funktioner och avdelningar större utrymme att stå bakom företagets externa digitala innehåll, på ett oputsat och genuint sätt. ”Företag blir trovärdiga när kommunikationen får formas och framföras av de som känner varumärket allra bäst.”

Vikten av influencer marketing, att jobba med inflytelserika profiler i sociala medier och på nätet, har blivit ett stort fokusområde för marknads- och kommunikationsavdelningar världen över. Idén är att hitta rätt bloggare, Youtube-profil eller andra stjärnor som kan stärka ens varumärke.  Men medan mycket investeras i externa influencers, finns oftast de mest trovärdiga ambassadörerna innanför företagets väggar. Medarbetarna är till stor del en outnyttjad resurs i innehållsproduktionen, och de som sitter inne på de mest spännande varumärkesberättelserna. Dessutom kan de, med rätt strategi och positionering, bli starka och intressanta budskapsbärare online.

Idag är de flesta som har ett sociala mediekonto en innehållsproducent. Vi tar bilder, skriver och delar inlägg som aldrig förr. Branding’em handlar dels om att hjälpa företag hitta former där alla medarbetare ska kunna bli delaktiga i innehållsproduktionen, och dels om att hjälpa till att identifiera personer som marknad- och kommunikation kan utveckla till att bli aktiva ambassadörer – advocates – online.  Vi tror att framtidens marknadsinsatser tar sin utgångspunkt inifrån organisationen och det finns enorma outnyttjade interna resurser, säger Emma Lindgren.

Branding’em föddes ur idén av att förena internkommunikation och medarbetarengagemang med extern digital kommunikation. Emma Lindgrens bakgrund från att arbeta med internkommunikation, content och sociala medier i världens största chokladföretag kombineras med Emelie Fågelstedts internationella erfarenhet och expertis inom digital strategi och implementation för allt från globala varumärken till startups.

– Att ett företag ska engagera på ett personligt plan har blivit allt viktigare och många pratar om att varumärken idag ska vara mänskliga. Vi vill hjälpa företag att lyfta människorna bakom varumärket och involvera dem i marknadsföringsprocessen. Att omvandla det interna engagemanget och låta medarbetarna föra en del av varumärkets talan externt i digitala kanaler borde bli ett större fokus för dagens marknadsavdelningar, säger Emelie Fågelstedt.

Emelie och Emma menar att medarbetarengagemang, som oftast är sammankopplat med den interna kommunikationen, kan omvandlas till ett kraftfullt marknadsföringsverktyg som både stärker samhörigheten internt, så väl som att hjälpa varumärket att positionera sig och ta större marknadsandelar. Inte minst kan det vara avgörande för att bygga ett starkt ”employer brand” och kunna konkurrera om de eftertraktade talangerna.

Branding’em kommer att erbjuda workshops, föreläsningar och konsultation inom advocate marketing och om hur organisationer kan sätta en strategi för att engagera sina medarbetare till att bli influencers.

Kontakt

Emelie Fågelstedt, emelie@fagelstedt.com, 073 068 54 52
Emma Lindgren, hej@emmaskommunikation.se, 0727 17 77 40

Om Branding’em

Branding’em hjälper företag engagera medarbetare till att bli ambassadörer, språkrör och influencers för deras varumärken. Branding’em är ett samarbete mellan Emma Lindgren och Emelie Fågelstedt, och erbjuder föreläsningar, workshops och konsultation inom employee communications samt influencer & advocate marketing. Besök www.brandingem.com eller kontakta oss på hello@brandingem.com